Cucina casalinga italianaItaliensk husmanskonst

Sabato 24  Aprile 2010 alle ore 11,30 presso l’Aula della Vuxenskola Eriksbergsgatan 8b avrá luogo l’incontro che avrá per argomento la cucina casalinga italiana.  Parlerà Samantha Santambrogio Öberg che è colei che ha creat Al Dente.  Samantha é arrivata in Svezia da Milano nel 1996 e per 10 anni há lavorato nel settore informatico. Poi ha preso coscienza che era giunto il momento di realizzare il suo sogno di lavorare con la passione che l’ha accompagnata per tutta la vita per il cibo, la cultura ed i viaggi. Ed oggi sono proprio il cibo, la cultura, le tradizioni e l’Italia che occupano le sue giornate.  Ci parlerà della cucina che si fá in casa e ci fará conoscere i segreti di alcuni cibi che normalmente fanno parte del buffé del Ponte. Nello stesso incontro parlerà con noi anche la giornalista freelance e scrittrice Anna-Britta  Ståhl che ha scritto il libro Bantingsbluffen premiato dall Måltidsakademien come miglior libro 2006 nel settore Salute e cibo funzionale.    Il cibo dirige la nostra esistenza. In Svezia il 40% delle donne segue regolarmente una dieta alla moda ed i giornali della sera dedicano colonne su colonne al ”nuovo metodo miracoloso per ridurre i chili di troppo”. Ma nonostante ciò si va ugualmente su di peso. La sola soluzione è di creare una dieta personalizzata che dia un risultato visibile.Lördagen den 24 april kl. 11.30 och som alltid i Vuxenskolas Aula Eriksbergsgatan 8 äger rum ett  föredrag av Samantha Santambrogio om det  italienska köket.

Samantha Santambrogio Öberg har startat Al Dente. Hon kom hit till Sverige från Milano 1996 och arbetade först i  tio år som systemutvecklare. Sedan bestämde hon sig för att byta bana helt och istället förverkliga sin dröm som var att arbeta med sin livslånga passion för mat, kultur och resor.  Och idag är det just mat, kultur, traditioner och Italien som hon sysslar med dagligen. Detaljer i tillagningen, val av råvaror och familjär stämning kring bord och grytor – är sådant hon försöker lära ut. Hon kommer att tala om italiensk husmanskost och också berätta om hemligheterna bakom en del mat som vi normalt hittar på Il Pontes buffé

Vid samma tillfälle kommer också Anna-Britta Ståhl att tala. Anna-Britta Ståhl är frilansjournalist och författare med särskilt intresse för sambandet mellan mat och hälsa. Hennes bok Bantningsbluffen fick Måltidsakademins pris för bästa bok i kategorin Hälsa och functional food 2006.

Maten styr våra liv. Fyra av tio svenska kvinnor följer regelbundet en modediét och kvällstidningarna skriver spaltkilometrar om “nya mirakelmetoder som får kilona att rasa”.  Men likafullt går vi ändå upp i vikt. Lösningen finns i att designa en diet som fungerar för en själv och ger resultat på sikt.