Si parla latino ogni giornoNi talar bra latin – varje dag

SVD 3 april 2012  – Carina Burman

Sakprosa Latinska ord Karin Westin Tikkanen 127 s. Historiska Media

Vad är latin? Det är ett språk som talades i staden Rom under antiken, som spred sig över hela romarriket, som blev kyrkans och lärdomens språk och som lärdes ut till mer eller mindre motvilliga skolbarn världen över. Men inga koltbarn snubblar längre över dess stavelser. Det är ett dött språk. Falstaff, Fakir slog fast i ”Envar sin egen professor”: ”De döda språken kallas så på grund av den gravlika stämma, varmed de framsägas av den erfarne översättaren. Det dödaste och således viktigaste av dem alla är latinet.

Som ledsagare in i latinets rike är inte salig Falstaff någon tillförlitlig guide. Då är det bättre att slå följe med Karin Westin Tikkanen, som just har publicerat en liten bok kallad ”Latinska ord”. Ty även om barn inte längre insuper latin med modersmjölken använder de rätt snart ord med latinska rötter. ”Vad är det för vacker blomma? En ros.” ”Idag ska vi till barnavårdscentral så du får vaccin.” ”Du får inte skriva av svaren ur facit!” ”Nu är du gammal nog att ta bussen till skolan.” ”Unge! Inte ska du klaga på att du lever i celibat, du som knappt är byxmyndig!”

Ros, vaccin, facit, buss och celibat är förstås alla lånade från latinet. Så är många andra ord, antingen direkt eller genom andra språk. Tikkanen ger korta presentationer som är uppställda alfabetiskt. Hon är förtrolig med läsaren, och tonen blir ibland lite pratig. Ofta glider hon ifrån ämnet och berättar om annat – bland annat försöker hon introducera ett visst vetande om latinets böjningar.

Boken är försedd med smålustiga illustrationer från anno dazumal, där man någon gång undrar över urvalet. Varför illustreras passagen om hotell med en engelsk skylt, där det står ”INN”? Och kalendern på bilden tycks snarare från inkariket än från det gamla Rom.

Litegrann funderar jag över vem boken vänder sig till. Den erinrar ibland om en skollärobok i allmän språkkunskap, om än betydligt roligare. Antagligen är detta en bok man ger bort i present. En lämplig målgrupp torde vara kultur- och språkintresserade människor, som ännu inte kan ett dugg latin. Efter kontakten med Karin Westin Tikkanen är det inte otroligt att de vill lära mer.