Riccardo Muti ha vinto il premio Birgit NilssonRiccardo Muti får Birgit Nilssonpriset

Mentre è impegnato al Teatro dell’Opera di Roma a dirigere il Nabucco di Giuseppe Verdi in occasione dei festeggiamenti per i 150 anni dell’Unità d’Italia, a Riccardo Muti è stato assegnato il maggiore premio per la musica classica, il Birgit Nilsson Prize, dell’importo di 1 milione di dollari. Muti, che al momento è direttore della Chicago Symphony Orchestra, si vede così premiare per il suo contributo straordinario all’opera e ai concerti. “Sono profondamente commosso”, ha detto Muti a proposito del premio che riceverà il prossimo 13 ottobre a Stoccolma.

Il premio è stato istituito in memoria della cantante d’opera Birgit Nilsson e Muti è il secondo premiato, dopo Placido Domingo nel 2009. Per partecipare alle celebrazioni italiane, Muti ha ignorato il consiglio dei medici: cinque settimane fa infatti è stato operato al cuore, dopo aver già subito un intervento al viso a causa di una caduta accidentale dal podio a Chicago.Världens största musikpris, The Birgit Nilsson Prize, tilldelas den Italienfödde dirigenten Riccardo Muti, 69 år. Priset är instiftat av operasångerskan Birgit Nilsson och på 1 miljon dollar eller drygt 6,5 miljoner kr. Muti är just nu i Rom för att dirigera och sedan ska han tillbaka till USA för att dirigera bland annat Chicago-symfonikerna, där han är chefsdirigent.
Pristagaren får själv välja vad denne vill göra med pengarna. I sin motivering säger stiftelsens ordförande Rupert Reisch att Birgit Nilsson och Riccardo Muti har samma grundinställning till operakonsten, nämligen att låta kompositören komma fram med sitt budskap så rent som möjligt.  Muti har haft både motgång och framgång under den senaste tiden. Förutom Birgit Nilsson-priset har han nyligen fått jobbet som chefsdirigent på en av världens mer prestigefyllda orkestrar, Chicagosymfonikerna. Men han har också varit sjukskriven för överansträngning samt haft en kollaps under repetitionerna med Chicagosymfonikerna där han slog sig så illa att han fick opereras i munnen.Just nu är han återställd och är på Romoperan för att arbeta. Riccardo Muti är född i Italien och vann en dirigenttävling i Milano 1967. Bara fyra år senare fick han en inbjudan av Herbert von Karajan att dirigera vid festspelen i Salzburg, strax därpå inledde han ett långt chefsskap för Londons Filharmoniska orkester, raskt följt av chefsskap för symfonikerna i Philadelphia. När han tillträdde som chef på anrika Milanooperan La Scala i mitten på åttiotalet var han med om att både återöppna en renoverad operabyggnad och dessutom arbeta med Wagners Ringen samt spela Verdis trilogi Rigoletto, La Traviata och Il Trovatore, vilket operan inte gjort på många år.Riccardo Muti har  dragit igång ett projekt där han samarbetar med unga musikanter för att dela med sig åt blivande musiker. Han ger sig också gärna in i välgörenhetskonserter och har just engagerat sig mot Italiens kulturdepartement som skär ner på kulturanslagen