4:48 Psykosis4:48 Psykosis

Il nostro socio del Ponte Samuele Caldognetto presenta, come regista, l’interessante pezzo teatrale 4:48 Psychosis by Sarah Kane al

Teaterverket, Västmannagatan 54, di Stoccolma

Stazione T-bana: Odenplan

16-09-2010 – 19-09-2010 Giovedí-Sabato 19:00, Domenica 16:30

22-09-2010-26-09-2010 Mercoledí-Sabato 19:00, Domenica 16:30.

Ingresso: 100 SEK.

Email: four.fortyeight.psychosis@gmail.com or telefono  0708 521 256  0708 521 256

Lo spettacolo sarà in lingua inglese.

Sarah Kane scrisse 4:48 Psychosis all’età di 28 anni ma non vide mai la sua opera messa in scena in quanto decise di togliersi la vita poco dopo la fine della stesura del testo.

Era molto stimata come drammaturga da Harold Pinter e Carol Churchill e dalla sua morte i suoi testi sono tradotti e portati in scena in tutto il mondo.

Chi ha deciso e fa parte di questa produzione sono: Samuele Caldognetto, regista italiano, attore e drammaturgo cresciuto artisticamente a Milano, Kristina Leon attrice formatasi a Londra alla Central School of Speech and Drama ed Ingela Lundh, attrice anch’essa formatasi a Londra, alla East 15 Acting School.

Abbiamo deciso di portare in scena fin dall’inizio il testo in lingua originale in modo da non perdere nessun particolare della stesura originale della Kane. La scelta invece di questo testo specifico è data da molteplici ragioni: dallo stile unico e di impatto che ha sempre caratterizzato la Kane in tutti i suoi testi, al tema che il testo propone e alle sue molteplici possibilità di riproduzione, interpretazione e fruizione. Lo spettacolo tocca temi come la depressione, il suicidio e la malattia mentale. Ci è fin da subito interessata la combinazione di questi tre elementi e la propensione che essa determina nel farsi domande . Interessante è scoprire come il processo che porta al semplice porsi delle domande possa finire e diventare un pericoloso gioco paranoico che si perde nella ricerca di che cosa è reale e cosa non lo è.Il Pontes medlem, regissören Samuela Caldognetti presenterar teaterstycket

4:48 Psychosis by Sarah Kane. Teaterverket, Västmannagatan 54,

T-bana: Odenplan

16-09-2010 – 19-09-2010 Torsdag- Lördag 19:00, Söndag 16:30

22-09-2010-26-09-2010 Onsdag-Lördag19:00, Söndag 16:30.

Inträde: 100 SEK.

Email: four.fortyeight.psychosis@gmail.com or call  0708 521 256  0708 521 256.

Föreställningen hålls på engelska

Sarah Kane skrev sin pjäs 4:48 Psykos vid 28 års ålder, 1999, men hann aldrig se den framföras då hon tog sitt liv kort efter genom att hänga sig i sina egna skosnören.

Hon blev mycket prisad som ung dramatiker i England av bl.a. Harold Pinter och Carol Churchill och sedermera har hennes pjäser översatts och spelats över hela världen.

Vi som har valt att sätta upp pjäsen är: Samuele Caldognetto; Italiensk regissör, skådespelare och dramatiker utbildad i Milano, Kristina Leon; skådespelare, utbildad i London vid teaterhögskolan The Central School of Speech and Drama och Ingela Lundh; skådespelare också utbildad i London vid teaterhögskolan East 15.

Vi har valt att framföra pjäsen på dess originalspråk engelska, detta därför att vi inte vill förlora något av hennes säregna sätt att hantera ord på. Vi drogs till pjäsen av många olika anledningar; hennes unika skrivstil, det gripande ämnet samt öppenheten till olika sceniska tolkningsmöjligheter. Också för att det är en existentiell pjäs som bland annat handlar om behovet, sökandet efter kärlek och den totala ensamheten.

Pjäsen tar upp teman som depression, självmord och psykisk sjukdom och dessa tre teman i samspel tycker vi är speciellt intressanta då vi anser att det finns mycket att undersöka här, många frågor kommer upp. Dessa frågor blir som ett paranoiskt spel och genom letandet av svar går man vilse i vad som är vekligt och vad som inte är det.

Vi vill bland annat visa att människan i Sarah Kanes pjäs är övergripande mänsklig (och inte en galning med fradga runt munnen som inte vet vad hon säger) och har basala behov. Att hon längtar efter att bli älskad, sedd, förstådd och att slippa undan mardrömmen som är depressionen och att som hon i sina egna ord skriver ”bli fri”.